Reklama
 
Blog | Vít T. Luštinec

Návod na nepoužitelný předvolební průzkum

Najděte zhruba 1000 oprávněných voličů ze všech krajů naší republiky, kteří by se účastnili říjnových voleb do poslanecké sněmovny, pečlivě od nich získejte data, zanalyzujte, utřiďte, převeďte do grafů a máte předvolební průzkum takřka nulové výpovědní hodnoty.

Statistická odchylka vítězí

V posledních dnech se objevily dva průzkumy, jeden favorizoval ODS a druhý přiřkl vítězství ČSSD. Nejsou to ovšem voliči, kteří by tak rychle měnili své politické názory, to jen s největší pravděpodobností vítězí statistická odchylka. Za příklad svého tvrzení si dovolím uvést poslední průzkum agentury Median (ale podobným způsobem by se samozřejmě dalo postupovat i u jiných).

volebni_pruzkum_median

Agentura Median zveřejnila 7. sprna průzkum, který uskutečnila na vzorku 1217 respondentů. Podle jeho výsledků by vítězem voleb byla ČSSD s 34, 8 %, ODS by získala 31, 4% , KDU-ČSL 7,8%, TOP 09 6,5% a Strana zelených 2,4%. Jenže jak Median upozorňuje (v rohu přiloženého grafu) statistická odchylka je cca 2% u menších stran a 4% u stran velkých. Jak tedy výsledky mohou vypadat po započítání odchylky?

Reklama

ČSSD

ODS

KDU-ČSL

TOP 09

SZ

30,8% – 38,8%

27,4% – 35,4%

5,8% – 9,8%

4,5% – 8,5%

0,4% – 4,4%

Z toho vyplývá, že vítězem nemusí být ČSSD, ale ODS, TOP 09 se vůbec nemusí dostat do sněmovny a Strana zelených mohla zaznamenat výrazný růst preferencí, tedy závěry zcela odlišné od těch původních.

Plus nebo mínus zaplněné Václavské náměstí

Na příkladu SZ si můžeme ukázat kolik statistická odchylka může v průzkumu přilepšit nebo pomíjet platných hlasů. Celkový počet odevzdaných platných hlasů při posledních volbách do poslanecké sněmovny v roce 2006 byl 5, 348 976. SZ při nich získala 6,29% což odpovídalo 336 487 hlasům. Odchylka tedy v extrémním případě zanedbává až 106 980 hlasů! Komu z vás se naposledy podařilo zaplnit Václavské náměstí?

Na závěr mi tak zbývá otázka. Neztrácejí podobné volební průzkumy výpovědní hodnotu, zvláště, když jejich výsledky bývají těsné? (Jak u pětiprocentní hranice, která rozhoduje o postupu do sněmovny, tak u vítěze voleb.)